tiistai 3. tammikuuta 2017

Vaihtoehtoja sokeriherkuille

Juhlia tulee, ja vieraita käy kylässä. Silloin laitetaan aina herkkuja tarjolle. Tämän sokerinkarsimispäätöksen myötä astumme uuden haasteen eteen. Mitä tarjota niin että itsekin voi syödä?

Tähän kun vielä lisää maitoallergian ja gluteenittoman ruokavalion, alkaa vaihtoehdot olla vähissä.

Ensimmäisenä tulee mieleen erilaiset suolaiset piirakat ja pitsat, mutta täytyyhän olla muitakin vaihtoehtoja.

Suolaiset muffinssit.

Pikkunaposteltavat kuten pähkinät, suolatikut, popcornit, sipsit ja kuivatut hedelmät (näissähän usein on sokeria, mutta löytynee myös sellainen vaihtoehto johon ei olla lisätty sokeria).

Erilaiset juustot ja hedelmät sellaisenaan sekä näistä tehdyt coktailtikut. Tikkuihinhan sopii hienosti myös nakit :)

Juustotarjotin jossa muutamaa erilaista juustoa (mukaanlukien tuorejuusto), viinirypäleitä ja suolakeksejä, varmasti monen mieleen!

Hedelmäsalaatti kera vaniljalla maustetun kermavaahdon.

Vesimelonisiivut sellaisenaan. Varsinkin lasten mieleen.

Kasvistikut ja niiden kanssa dippi. Monet dippijauheethan sisältää sokeria joten sellainen on helppo sekoitella itse! Yksi esimerkki: kermaviiliin sekoitetaan tabascoa, suolaa, sitruunapippuria, mustapippuria, paprikajauhetta ja valkosipulijauhetta. Toki mausteiden määrät täytyy sitten maistella itse :)

Lehtitaikinastahan saa myös maukkaita pikku piiraita! Näihin sopii esimerkiksi kinkusta tai tonnikalasta ja creme fraichesta sekoitettu täyte.

Raakakakut on myöskin loistava vaihtoehto varsinkin juhliin johon haluaa laittaa enemmän tarjottavaa.

Tarvittaessa voidaan viljat vaihtaa gluteenittomiin ja maitotuotteet kasvimaitotuotteisiin.

Jos haluaa leipoa makeita tarjottavia ilman sokeria, löytyy siihenkin vaihtoehtoja.  Makeutusaine on kevyt vaihtoehto. Hunaja maistuu makeammalta kuin sokeri joten sitä voi tarvita vähemmän. Mutta onko nämä itsensä huijaamista? Sen voi itse jokainen päättää :)


Tässä on piakkoin tulossa kuopuksen kolmevuotissynttärit, joihin siis tarjottavaa meinaan laittaa vähemmän sokerista :)  Ylläolevasta listasta löytyykin kyllä hyviä vaihtoehtoja. Kerron sitten juhlien jälkeen mitä pöydässä oli.

Millaisia ei-sokerisia tarjottavia teille lukijat tulee mieleen tai olette pöytään laittaneet tarjolle? Haluaisimme kuulla eri vaihtoehtoja, koska sen verran paljon kuitenkin kavereita ja sukulaisia käy kylässä ja aina on kiva jotain tarjota kahvin lisäksi :)



Kuvassa näkyvät keksit on tehty kaura-banaanikeksien ohjeella.

Tässä resepti:

- kaksi banaania
-2,5 dl kaurahiutaleita
-rusinoita tai muita kuivahedelmiä tai pähkinöitä oman mielen mukaan

Soseuta banaanit. Lisää muut aineet. Sekoita taikina ja tee pellille litteitä keksejä. Paista 200 astetta noin 15 minuuttia.

Hyvää ilman sokeria esimerkiksi päiväkahville :)

Sokerittomat herkut maistuu myös lapsille oikein hyvin, testattu kuudella lapsella :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti